Élménybeszámoló

Szent László Tábor - 2020

A kiírásnak megfelelően 2020. június 28-tól július 4-ig terjedő időszakban került megrendezésre Csepel szigeten, Szigethalmon az idei Szent László Tábor.

Az idei tábor támogatói, akik önzetlenül segítették a gyerekek minőségi táborozását:

-        KOMO – SKY 51-es BÁZIS” egy átalakított BRDM-2-vel járult hozzá a tábor színvonalasabb és élménydúsabb megtartásához.

-         NOEL Truck Assistance Kft”. A felajánlott járművet szállította oda – vissza.

-         Halom Autósziget Kft” A gyerekek biztonságos utaztatását biztosította.

-         SHAO TECH Kft” Az előírt vírusvédelemről gondoskodott.

-    "HTV Protect Kft" Schweier Ferenc

-    "Fegy Polgárőr és Tűzoltó Egyesület - Gyál"

A táborba érkező gyerekek megfelelő oktatás, tájékoztatás, felügyelet és irányítás mellett bőséges élményanyaggal lettek gazdagabbak.

A meghirdetett programpontok közül szinte valamennyi megvalósult. Hagyományainkhoz híven, az első napon csoportfoglalkozás keretében „megérkeztettük” a gyerekeket, áthangoltuk őket az otthoni virtuális világból a tábori való világba, ahol ismertettük velük a tábor felépítését, szabályait. Továbbá képet kaptunk arról, ki hogyan viszonyul a honvédelemhez. Ezek után a szokásos erőnléti felmérés következett. Láthattuk, hogy a kialakult vírushelyzet következtében a digitális oktatás utáni tanév lezárását követően ki milyen fizikai és mentális állapotban van. A takarodó, mint minden nap 22,00-kor volt.

A hét folyamán a délelőtti programok az elméleti képzésekről szóltak.

Hétfőn a túlélési alapismeretek témakörben beszéltünk a civil és katonai túlélésről, az azok közötti különbségről. Érintőlegesen kaptak tájékoztatást a híradástechnikai és távközlési eszközök nélküli tájékozódás és iránymeghatározási lehetőségekről nappal és éjszaka. A tűzről, a tűzgyújtásról és annak oltásának fontosságáról hallhattak elméleti tudnivalókat. Szóba került még néhány természetben fellelhető iható víz nyerési lehetőség, illetve a víz fontossága. Beszéltünk a víztisztítási, -szűrési és -fertőtlenítési módszerekről. Ezek után a menedék építés alapelveit, szabályait vettük sorra. Míg a szakasz egyik fele ezekről tanult, addig a másik fele a velünk lévő pedagógustól ismerkedett a siket-némák jelbeszédével (ezt a tábor későbbi szakaszában egymás között is használták). Félidőben váltás. Ebéd után felkerekedtünk és a délelőtt elméletben szerzett tudást túrázás közben a tököli parkerdő erre alkalmas területein szerettük volna gyakorolni. Ebből csak a víz témakör működött, mert abból kaptunk bőségesen. Ezt az égiek megoldották.

A gyerekek kívánságának megfelelően, illetve a tábor struktúrájába illeszkedően nem maradhatott el a mindennapi éjjeli őrség sem.

A keddi nap tematikája a lövészet körül forgott. A délelőtti elméleti oktatáson balesetvédelmi ismeretekben részesültek a gyerekek. Ennek keretében megtanulták a „töltetlen fegyver nincs” fogalmát, megismerkedtek az egyik legismertebb gépkarabély működési elvével, annak részeivel, illetve a részleges szét-és összeszerelésével egy hatástalanított AMD-65 fegyverrel. Ezek után lőelmélet következett, aminek során megtanulták a csapott irányzék használatát, valamint a célzás, illetve célzott lövés módszertanát. Végezetül a helyes és szabályos fegyvertartást, célra tartást gyakorolhatták. A lőelmélet során tanultakat airsoft fegyverek használata közben gyakorolhatták be. Kihelyezett célpontokra adtak le célzott lövéseket ki több, ki kevesebb sikerrel. Az biztos, hogy a hét egyik legkedveltebb programja ez volt. Délután folyamán újabb kihívás elé néztünk. Összesen 15 km gyaloglás. De megérte. Meglátogattuk a tábor egyik támogatója „a KOMO-SKY 51-es BÁZIS” által üzemeltetett haditechnikai parkot. Itt a gyerekek mind légi mind szárazföldi járműveket, harcjárműveket nézhettek meg, és némelyikbe be is ülhettek.

A szokásos reggeli alaki foglalkozás során minden nap gyakorolták az önfegyelmet, az alakiasságot, a fordulatokat álló helyben, az alakzatban való viselkedést és a lépéstartást, végül, de nem utolsó sorban a menetdalt, melyet a zárórendezvényen is bemutattak a megjelent hozzátartozóknak.

Szerdán délelőtt a mentőszolgálat részéről érkezett esetautó szakképzett személyzettel, akik oktatást tartottak egészségügyi témakörökben. Megmutatták és lehetőséget biztosítottak a gyerekek számára is különböző rögzítő és kötöző módszerekre. Megtanulhatták, hogy mit kell tenni szúrt, vágott sebek, fej-, és baleseti sérülések esetén. Gyakorolhatták a stabil oldalfekvést, az újraélesztést, és a nyakrögzítő gallér felhelyezését. Megmértük a vérnyomásukat, pulzusukat és a vér oxigén szintjüket. Hála Istennek, minden rendben volt. A délutánt is a táborban töltöttük. Először a rovás világába kalauzolt el minket a meghívott rovásoktató, majd az egészséges életmódról kaptak némi útravalót a táborozók. Az egészséges életmód jegyében egy kis fittnesz jól esett mindenkinek.

Csütörtök délelőtt érkezett hozzánk a katasztrófavédelem bevetési egységeként a Fegy Polgárőr és Tűzoltó Egyesület - Gyál tűzoltóautója három fős személyzettel. Oktatást kaptak a gyerekek, mi a teendő tűz észlelése esetén. A tűzoltás különböző módjairól és a tűzbiztonság fontosságáról hallhattak a megjelent tűzoltóktól. A száraz tények után jöhetett az eszközök megtekintése, kipróbálása. A bátrabbak felvehették magukra az oxigénmaszkot palackkal, a tűzoltó ruházatot tokkal-vonóval a csizmától a sisakig. Kiguríthatták a tömlőt, és felmászhattak a tűzoltókocsi tetejére is. A legélvezetesebb rész csak ezek után jött. Szerelés után jött a víz. Oltási feladatot imitálhattak a bátor jelentkezők.

A délután folyamán, a tábor egy másik támogatója „a HALOM AUTÓSZIGET Kft” hatékony és önzetlen segítségével jöhetett a hét másik nagy fénypontja, a paintball. A kijelölt játékmester a gyerekek számára biztonságos felszerelést és eszközöket adott át, majd a kijelölt pályára vezette őket, elmagyarázta a játékszabályokat és kezdődhetett a küzdelem. Az épület harcászat különböző, a virtuális játékokból ellesett technikáival találkozhattunk ifjú harcosaink révén. Most vált bizonyossá számukra is, hogy a valóság még fájni is tud. Ja, és csak egy élete van az embernek.

Pénteki napunk a reggeli kötelező programok után egész napos vízi programról szólt. Ebéd előtt a vízi életről, vízitúrázásról, vízen való tartózkodás szabályairól kaptunk ismertetőt a Fehér Gém üdülő gondnokától. Következett a vízre szállás három és négy személyes kenukban. Rövid vízitúrát hajtottunk végre. A nagy létszámnak köszönhetően egyszerre nem tudott mindenki vízre szállni. A többiek addig egy másik nagyon érdekes programon vehettek részt. Volt velünk egy fiatal hölgy, aki a karikás ostor használatát mutatta be, és gyakoroltatta a jelenlevőket. A szerencsés partraszállást követően jöhetett a nagy csobbanás, melyre mindenki nagyon várt.

A táborba visszaérkezést követően és a hét lezárásaként, még egy kis kultúrát kaptak az ifjak. Mivel idén kerek évfordulóra emlékeztünk, így mi sem feledkezhettünk meg Trianonról. Trianon 100 címmel hallgattak előadást bátor harcosaink.

Az utolsó este tiszteletére megettük az utolsó tábori vacsorát, ami előtt, mint minden étkezés előtt, elmondtuk az asztali Áldást.

A szombati nap reggeli programjai után megkezdődött a felkészülés a tábor zárására. Miután mindenki összepakolta a holmiját, főpróbát tartottunk és vártuk az érkező hozzátartozókat, akik a megadott időre meg is érkeztek. A záró rendezvényre nótaszóval önállóan vonultak be az ifjú harcosaink. Rövid záróbeszéd után az emléklapok, a táborban nyújtott teljesítményt elismerő oklevelek és tárgyi emlékek (kulcstartó, dögcédula) kerültek átadásra. Az „Oszolj!” után elbúcsúzhattak egymástól és oktatóiktól. A mielőbbi viszontlátás reményében köszöntünk el egymástól.

Egy sikeres, élményekben gazdag és eredményes hetet zártunk le.

Az idei tábor a vártnak megfelelően alakult. A gyerekek több hónapos otthoni bezártság és a szülők felé újra kinövesztett ”köldökzsinórral” érkeztek. Ennek megfelelően a szülőhiány miatti pityergés ugyan úgy jelen volt, mint a „fogságból” kiszabadultság.

A táboroztatók tudásuknak és tapasztalatuknak megfelelően kezelték ezt a helyzetet úgy, hogy ne csupán egy ottalvós gyermekmegőrzős tábor legyen, hanem programokkal és oktatásokkal színvonalasított, a névadónkhoz méltó tábor.

Az első nap után már természetes volt számukra a fegyelem. Tudták, hogy mikor mit és hogyan kell vagy szabad csinálni. Még az oktatói állomány is meglepődött azon, hogy az ifjú harcosok mennyire lelkesen jelentkeztek minden nap az éjszakai őrségbe. A hét folyamán megrendezésre került több játékos vetélkedő, melyek természetesen értékelve voltak mind egyéni, mind csapat formában.

A tábor fő célja a túlélési alapismeretek megismertetése. Továbbá olyan tudás és életforma átadása a gyerekek számára, melynek birtokában hasznos tagjai lehetnek közösségüknek.

Mindezt fegyelmezett játszva tanulás folyamatában, hozzáértő, tapasztalt szakemberek vezetésével hajtották végre. A gyerekek képet kaphattak a katonai élet mindennapjairól, hierarchiájáról, a szervezett, fegyelmezett működéséről, melynek egy kicsit részesei lehettek. A megtanult fogalmak között szerepelt még a bajtársiasság, tisztelet, fegyelem, elfogadás. Önzetlenségről, a gyerekek és a haza iránti tiszteletről, szeretetről szólt ez az egy hét.

Az idei évben külön előírásoknak is meg kellett felelni. Ezek első sorban a személyes és a felületfertőtlenítésekről szóltak. Ezeknek maradéktalanul eleget tettünk. A tábor megkezdése előtt az épületek lettek kifertőtlenítve, melyet a SAO TECH kft. végzett támogatás jelleggel. A felület- és kézfertőtlenítéseket naponta többször elvégeztük.

Előírásnak megfelelően és a saját „ISO” rendszerünk végett évről évre pedagógus is jelen van, és segíti munkánkat.

És ahogy azt a táborban velünk lévő pedagógusok fogalmazták a teljesség igénye nélkül:

-       „Fantasztikus dolog látni, hogy a gyermekek, akik részt vettek, micsoda változáson mentek keresztül. Mennyi értékkel színesedett a kis világuk. Látni az összetartást és bajtársiasságot, együtt érzést, szinte felfoghatatlan, hogy mennyire természetesen válik ki a közösség hatására. Biztos vagyok benne, hogy ez a csodálatos társaság a maga komolysága mellett a viccelődésekkel igazán mély lenyomatokat hagy egy örök életre és teljesen átformálja az eddigi világszemléletet. Bizton állíthatom, hogy tartalmas hétnek voltak részesei a gyerekek. Az itt tapasztalt szellemiség és tudás csakis előnyére származhat a mai fiatalságnak.”

Végül, de nem utolsó sorban legyen a köszöneté a szó. Köszönjük mindazoknak, akik önzetlen segítségükkel hozzájárultak a sikeres lebonyolításhoz.

Támogatóink a teljesség igénye nélkül:

Szigethalom Város Önkormányzata

Szigethalmi „Édesanyák Klubja”

Ifjsági Élmény Tábor - Szigethalom

Fehér Gém Üdülő - Szigethalom

DKMK Nonprofit Kft. (Dabas és Környéke Mentőorvosi-Mentőtiszti Kocsi)

HTV Protect Kft - Schweier Ferenc

Kókai Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Fegy Polgárőr és Túzoltó Egyesület - Gyál

Hum Attiláné Angerer Lídia – Rovásoktató

Tary Zsuzsanna - Pedagógus (Jelnyelv oktató)

Antal Nana – Karikás ostor oktató

Kontra Szilvia – Masszőr (egészséges életmód)

NOEL Truck Assistance Kft

Komo – Sky 51-es Bázis

Halom Autósziget Kft

Shao Tech Kft

 

valamint egyesületünk minden tagja és támogatója.

 

A Szent László Aranyos Szegellete Egyesület külön köszönetet mond a tábor szervezésében és lebonyolításában résztvevőknek, kik önzetlenül, időt, energiát nem sajnálva végezték feladatukat.